måndag 17 februari 2014



L A K R I T S S E M L A

Semlan kan ju vara det absolut bästa bakverket vi har lyckan att ha här i Sverige... Detta, kan ju förstås bero på att den har allt det där som jag bara älskar! 
MANDELMASSA      GRÄDDE     KARDEMUMMABULLE
Ja jag blir ju rörd bara jag tänker på det. Nu undrar du väl förstås varför jag då ska blanda i lakrits i denna ljuvlighet...? Men jo, det råkar ju vara så att förutom mandelmassa, grädde och kardemummabulle så älskar jag ju även lakrits, ja i alla dess former... sååå jag var ju bara tvungen att även testa detta. Nu vill jag bara varna känsliga läsare för extrem ljuvlighet. Som bekant så gifter sig lakrits fantastiskt bra med hallon. Så jag valde att göra en variant med lakritsmarzipan och lakritssirap i grädden och en variant med lakritsmandelmassa och hallongrädde... HIMMELRIKET.


Psst...Genom att droppa några droppar röd karamellfärg i spritsen, så får man vackra röda ränder i grädden.


Här droppade jag istället i några droppar lakritssirap i spritsen, vilket gav fantastisk god lakritssmak på hela grädden.

Hur har jag nu gjort detta :

Välj ditt favorit recept på semelbullar. 
Om du inte har något så använd det ur sju sorters kakor, det gör jag.

Mal ner ca 2 dl skollade mandlar som du blandar med en äggvita, 1 dl florsocker och vatten till en lagom konsistens

Gröp ur de avsvalnade bullarna invändigt och använd smulet till att blanda ut med mandelmassan (eller lkritsmarzipanen). Rör ut med ovispad grädde till en krämig konistens (så som du vill ha i din semelbulle...smaken är som baken.

Visspa grädden tills du får tydliga ränder efter vispen. Fyll upp en sprits och droppa i karamelfärg eller lakritsirap. Om du gör hallonvarianten har du blandat ut grädden med en lagom mängd hallon innan du fyller upp spritsen.

Pudra över rikligt med florsocker (hoppa för guds skull inte över detta...det gör halva grejen)

NJUT....det gör jag !! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar