Sommar sommar sommaaar.... Ja okej jag vet mycket väl att november månad börjar om tre dar... Meen det rinner i mungiporna på mig, när minnena flyr tillbaka till denna stund en tidig juni morgon. Tänk er själva att dra skeden igenom en ny plockad jordgubbe, för att komma till lagret av fluffig vanilj och citronfyllning och sist men inte minnst, låta skeden knastra igenom det knispriga skalet av digistive och mördegsbotten. Detta mina vänner är vad jag kallar för en sommarcheesecake.
Recept
2,5 dl vetemjöl
1 dl florsocker
1 äggula
100 g smör
10 st digestivekex
75 g smält smör
300 g cream cheese
1 dl cream fraich
skal av 1 citron
1 msk vaniljsocker
1 liter jordgubbar
Kör vetemjöl och florsocker i en matberedare. Klicka i bitar av smöret och tillsätt äggulan. Kör tills degen precis gått ihop. Plasta in och låt vila i kyl ca 30 min.
Sätt ugnen på 175 C. Krossa digistivekexen och blanda med det smälta smöret.
Kavla ut pajdegen till ca 0.5 cm. tryck ut i en pajform ca 24 cm. Nagga botten noga och grädda i ca 20 min. När pajbotten fått lite färg tas den ut. Täck botten med digistivkrosset och låt gräddas ytterligare ca 20 min. Låt sedan svalna helt.
Vispa samman cream cheese och cream fraich tillsammans med citronskal och vaniljsockret. Vispa till en stadig konsistens. Täck den helt avsvalnade (vi vill inte att fyllningen smälter...) pajbotten med fyllningen. Skiva eller kvadratisera jordgubbarna och lägg över fyllningen.
Smaklig fikastund!!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar